1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Инж. Добромир Добрев поздрави пожарникарите с професионалния им празник

P9140205Инж. Добромир Добрев поздрави служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” с професионалният им празник. Градоначалникът ги посети лично и им пожела здраве и професионални успехи.

Сведения за организирана противопожарна защита на Горна Оряховица има от 1938 г, когато е построена сградата на противопожарната служба. Тогава пожарникарите са използвали единствения противопожарен автомобил Фиат 31.

Развитието на службата в следващите години е пряка функция на икономическото състояние на страната. Днес все по-трудно се осигуряват безпроблемните дежурства с остарялата и амортизирана техника и оборудване. Почти винаги поне един от четирите автомобила на дежурство е спрян за ремонт, и само благодарение на безрезервната подкрепа на ръководители и специалисти от различни фирми в района и на самоотвержения труд на огнеборците гражданите винаги могат да разчитат на специализираната им помощ.

Организацията за осигуряване на пожарната и аварийна безопасност в общината е изградена в изпълнение на изискванията на Закона за МВР.

Към момента пожарната обстановка в община Горна Оряховица е нормална. Служителите от Държавен противопожарен контрол, планиране и превантивна дейност (ДПКПиПД) упражняват постоянен контрол в обектите и при констатиране на нередности извършват разпоредителна, административно-наказателна и превантивна дейност. Все по-голямо внимание се отделя на работата с подрастващото поколение, както и на повишаване противопожарната култура на населението.

При ликвидиране на пожари и аварии оперативният състав действа бързо и професионално, въпреки крайно амортизираните техника и съоръжения с които се работи, намаления личен състав, лошата дисциплина на водачите по пътищата.

От 28.12.2009 г. Главна Дирекция „Гражданска защита” към Министерството на извънредните ситуации премина под ръководството на МВР. Звеното „Гражданска защита” в Горна Оряховица се трансформира в група „Спасителни дейности” към ОУПБЗН Велико Търново. След настъпилите кадрови промени в МВР, група „Спасителни дейности” се редуцира до 29 човека. Служителите притежават различни квалификации- водолази, алпинисти, химици, свързочници, водачи на специализирана техника, спасители. Техниката, с която разполага групата е:

МТЛБ, автокран, пътен прокарвач, химически модул, спасителни автомобили, водолазни лодки, АТВ и друга спасителна техника.

От началото на годината до сега служителите на РС ПБЗН са реагирали на 323 сигнала, срещу 201 за сьщия период на 2011. При пожари от началото на годината са загинали 5-ма души, а през миналата година жертвата е била само една. Пострадалите при инциденти са 2-ма, срещу 4-ма за 2011 г. Пожарите с материални загуби са били 46, срещу 43 за миналата година, а тези без материални загуби са били 214-с 88 повече от 2011 г. Служителите са извършили 8 аварийно-спасителни дейности, 5 дежурства и 31 помощни операции. Получили са и 19 лъжливи сигнала.

От тези данни става ясно, че произшествията като цяло са се увеличили. През тази година преобладаващи са били пожарите в жилищното стопанство, следвани от тези в транспортни средства и в селскостопански обекти. Най-честата причина за възникване на пожари е била техническата неизправност. Следват пожарите причинени от небрежност и от късо съединение. Обезпокоителен е нарасналият брой на жертвите при пожар. Застаряващото население естествено се превръща в рисков фактор. Нееднократно служителите са апелирали за повишено внимание на близките и съседите на възрастните хора, които единствени биха могли да предприемат действия за подобряване на положението.

 

 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица