1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Поликраище отпразнуваха деня на плодородието и хапнаха вкусна градинарска чорба

SN856334За шести пореден път кметството в Поликраище и НЧ „Развитие-1884” в селото бяха домакини на Празника на плодородието „Ден година храни”. Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който поздрави организаторите и всички присъстващи.

Заради променливото време, концертната програма бе изместена в салона на НЧ „Развитие”. В концерта взеха участие местни самодейни състави, клубовете за народни танци „Балканика” при НЧ „Напредък-1869” и „Хороводен пъзел” при Младежки дом Долна Оряховица.

Във фоайето на читалището бе подредена атрактивна изложба на земеделска продукция, семена за посев, мед и хранителни изделия, дело на местни производители. Всички гости имаха възможност да опитат и от вкусната градинарската чорба, приготвена от майстора Иван Байчев. 2 кг лук, 3 кг зелен боб, 1,5 кг моркови, 3 кг карфиол, 1 кг зелени пиперки, 1 кг домати 0,5 кг бамя, 0,5 кг макарони за супа, сол, черен и червен пипер, копър, целина и магданоз-това са основните съставки на градинарската чорба на бай Иван, но и той като всеки майстор не споделя тайната докрай. Все пак казва, че най-важното за една чорба е: да е гореща, да е люта и да има кой да я хвали. Майстор Иван Байчев със сигурност умее да готви вкусно, защото всяко лято си идва от Унгария, а за празника той приготвя градинарската супа. Емигрира със семейството си още през 1943 г. До 1972 г. се занимава с градинарство, а след това става домакин на българския културен дом в Будапеща. От вкусната градинарска чорба на майстор Иван Байчев опита и инж. Добромир Добрев, в компанията на градоначалника на Долна Оряховица Григор Минков и на домакина-кмета на Поликраище Марин Тодоранов.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица