1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

За втори път драгановчани отбелязаха празника на градинаря

karu4kaС водосвет започна празникът на градинаря в Драганово. Проявата се организира за втора поредна година от кметството и от НЧ „Съединение-1888” в селото.

Гост на празника в Драганово бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев, който разгледа изложената селскостопанска продукция и разговаря със зеленчукопроизводителите.

По време на тържеството бе припомнено, че в селото се набират средства за изграждане на паметник на местните градинари. Проектът за паметника е подарен от побратимения на Драганово унгарски град Фелшьожолца.

Пъстър акцент на празника бе автентична каручка, спасената от кмета на селото Петър Суванджиев от пункт за вторични суровини. Тя бе пълна с плодове и зеленчуци, отгледани на драгановска земя. Присъстващите и гостите имаха възможността да опитат и станалата вече традиционна за подобни прояви градинарска чорба.

В миналото Празникът на градинаря в Драганово се е провеждал на Стефановден, а самото село било наричано „село на градинари и поети”. Така е озаглавена и първата от поредицата книги на краеведа Илия Гогев.

Драгановчани са учили градинарството от лясковчани, но не след дълго надминали учителите си. За онези времена, днес в снимков материал разказа гостуваща изложба от единствения на Балканите Музей на гурбетчийското градинарство в Лясковец.

Освен в някогашна Австро-Унгария, драгановските градинари развиват занаята в Русия, Чехословакия, Унгария, Германия, Полша, дори в САЩ, Куба, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия. Драгановчани са допринесли много и за развитие на градинарските технологии. За защита на интересите си драгановските градинари основават едно от първите градинарски дружества у нас. По инициатива на Константин Каранешев през 1927 г. се приема уставът на дружеството, наречено Общо градинарско зеленчукопроизводително дружество „Свети Стефан”.  По инициатива на дружеството се пуска първият градинарски влак, а по-късно – и първият градинарски параход по Дунав. Още се пази и осветеното през 1938 г. знаме на дружеството, което бе показано и на тазгодишния празник.

Проявата бе съпроводена и с богата фолклорна програма, с участието на самодейни състави.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица