1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Драганово отбелязват 110 години от рождението на Камен Зидаров

P9210197С откриване на паметна плоча в Драганово започнаха честванията по повод 110-та годишнина от рождението на драматурга, преводач и поет Камен Зидаров. Гост на проявата бе дъщерята на твореца-Людмила Зидарова.

Камен Зидаров е роден на 16 септември 1902 г. в Драганово. Завършил е Гимназия във Велико Търново. Първите му литературни изяви са в поезията. Той публикува свои стихове още като ученик. Автор е на стихосбирките:„Тишина”, „Антена” и „Септемврийски песни” и на драмите:"Царска милост", "Усилни години", "За честта на пагона", "Блокада", "Иван Шишман", "Калоян", Боян магьосникът", "Безсмъртна песен”. Творчеството на Камен Зидаров включва още комедиите "Диана и героят", "Плесницата", "Любовта на Адриана Орлова"; книгите "Людмил Стоянов. Биографичен очерк", "Звезди от голямата плеяда. Спомени и размисли". Камен Зидаров умира на 10 декември 1987 г.

Честванията по повод 110-то годишнина на твореца продължиха със среща-разговор на тема „Творчество, спомени и житие на Камен Зидаров”. От 19.00 ч. в салона на НЧ „Съединение-1888” ще започне тържествен концерт под надслов „Живот-поезия, живот-драма, живот за сцената”.

Честването на 110-та годишнина от рождението на Камен Зидаров се организира от кметство Драганово и НЧ „Съединение-1888”.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица