1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стотици горнооряховчани присъстват в Търново при прочитане на Манифеста за обявяване на Независимост

P9210199С тържествен ритуал в Горна Оряховица бе отбелязана 104-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Националното знаме бе издигнато от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета на Общината инж. Добромир Добрев. Горнооряхвчани бяха поздравени от градоначалника с празнично слово за деня на Независимостта. „На 22 септември в 9.00 ч. през гара Горна Оряховица, преминава този специален влак в посока гара Трапезица-Велико Търново. В него е почти целият политически елит на страната, начело с Княз Фердинанд I. Веднага след това от гарата тръгва и втори влак, начело с кмета на Горна Оряховица-Димитър Карастатев, придружен от стотици горнооряховчани.

За това съобщава и Иван Салабашев, министър на финансите в кабинета на Малинов:

„Понеже в Търново трябваше да присъствува много народ, за да стане церемонията по-тържествена, търновският окръжен управител бе поканен да свика от околните градове и села много народ под претекст, че уж в Търново ще се състои голям митинг, на който шефът на правителството ще държи програмна реч…”.

Така патриотичните и борбени горнооряховчани , изпълнени с трепет и вълнение, начело със своя кмет, имат честта да присъстват в историческата църква „Свети 40 мъченици” на 22 септември 1908 г., където българският владетел Фердинанд прочита тържествено Манифеста за обявяване на Независимостта на България”, каза в словото си инж. Добромир Добрев.

На тържествения ритуал тази вечер присъстваха общински съветници, ръководството и представители на общинска администрация, представители на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Поднесени бяха венци и цветя пред паметника на Георги Измирлиев.

След тържествената част, празникът продължи с концертна програма в зала №1 на Общината с участието на съставите при НЧ „Братя Грънчарови-2002”-ФК „Сидер войвода”, клуб за народни хора „Фолклорна броеница”, ДФС „Раховче”. Главен художествен ръководител и хореограф на съставите е Иван Иванов, хореографи-Румяна Русева и Стелиан Кънчев.



Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица