1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Първият ФАМИЛАТОН в Горна Оряховица събра стотици любители на спорта и забавленията

P9220228Над 200 семейства се включиха в първото издание на ФАМИЛАТОН в Горна Оряховица. Празникът в първия ден на есента се проведе в парк „Градска градина” и събра стотици почитатели на спорта и забавленията. ФАМИЛАТОН се организира за първи път от Община Горна Оряховица, в партньорство с Асоциация "Родители", Сдружение Горнооряховски младежки парламент и Сдружение Младежка толерантност. На официалното откриване на празника, изпълнителният директор на Асоциация "Родители" Александър Куманов, връчи на зам. кмета Йорданка Кушева специална харта за асоциирането на Горна Оряховица към движението ФАМИЛАТЛОН.

ФАМИЛАТЛОН е празник на семейството и спорта. Вече четири години Асоциация "Родители", заедно със своите партньори, превръща един ден в празник, който се провежда в Южния Парк и представя на хилядите си гости многобройни алтернативи за прекарване на свободното време. С годините движението се разраства, а от тази година, към семейството на ФАМИЛАТЛОН се присъедини и Горна Оряховица. Концептуално форматът се основава на три основни принципа:движение, семейство, екологичен начин на живот.

В първия слънчев есенен ден, събралите се в парк „Градска градина” семейства имаха възможността да се включат в

разнообразни спортни, развлекателни прояви, познавателни игри и да попълнят анкети с екологична тематика. Разбира се, организаторите бяха осигурили много награди, изненади и приятни емоции.

Всяко семейство, което искаше да участва, получаваше карта за местата, в които бяха разположени ателиетата с възможност за поставяне на печати. Печатите се поставяха при изпълнение на дадената задача в ателието. Събралият всички печати участваше в томбола за награда. Картата за участие се получаваше в ателие „Намери ни, научи се и спечели!”

В ателие „Бъди екологичен”срещу предаване на стари батерии и малко късмет, участниците получаваха награда. С интерес децата хвърляха зарчета в играта „Флашко в страната на спамчетата”, която е създадена от Асоциация „Родители” и Националния център за безопасен интернет. С нейна помощ малчуганите преминават през различни ситуации в мрежата и се запознават с основните правила за безопасност в интернет, с възможните решения и места, където могат да получат подкрепа, ако попаднат на нещо нередно. В ателие „Пъстър свят” участниците се учиха да правят животни от балони, а в ателие „Мисли бързо, решавай бързо, бъди пръв”, родителите имаха възможността да наблюдават как децата им разсъждават логически. Голям бе и интересът към ателие „Боди арт”, където участниците рисуваха с безвредни боички, а в ателие „Оригами” се учиха да правят фигури от хартия без да ползват ножичка. В ателие „Обличане в цветове”, децата и техните родители овладяваха техниката „декупаж”, а в ателие „Фантазия” сами си изработваха бижута.

Любителите на велосипедния спорт пък имаха възможността да се включат в специално организирано колоездачно състезание. Оказа се, че в Горна Оряховица те съвсем не са малко. Във велосипедната надпревара взеха участие над 70 ученици от ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, СОУ „Вичо Грънчаров” и СОУ „Георги Измирлиев”. Имаше и състезание с чували, в което се включиха над 30 деца. Най-малкият участник в тази надпревара бе 4-годишният Константин Бакалов.

След толкова много участия, състезания и надпревари имаше и много награди, лакомства, сувенири, екологични чанти, стипендии за езиково обучение, ролери, а голямата награда-чисто нов велосипед се падна на Николай Айнаджиев.

През целия ден на различни сцени в парка за доброто настроение на всички присъстващи имаше подготвена и интересна културно-музикална и спортна програма. Участие в нея взеха солистите на ВС „Нова музика” Лия Любенова, Бетина Куцарова, Мила Тодорова с вокален педагог Аделина Колева; клуб по спортни танци „Ксани денс” с треньор Николинка Колева; Мажоретен състав при СОУ „Вичо Грънчаров” с ръководител Розалия Нанкова; МТ „Алтернатива”, с ръководител Симеон Христов; спортните клубове: таекуондо клуб „Хемус” с треньор Румен Димитров и спортен клуб по акробатика „Локомотив” с треньор Здравко Великов.

Първото издание на ФАМИЛАТОН в Горна Оряховица се проведе и с подкрепата на „Захарни заводи” АД, Трансинс и Училища „Европа”.


 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица