1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Стартира изграждането на канализацията в Първомайци

DSC 0771На официална церемония днес бе направена първата копка по проект „Изграждане на канализация и доизграждане на водопровод с. Първомайци”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от Държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма „Околна среда 2007-2013” и Община Горна Оряховица. Основната цел е да се развие екологичната инфраструктура и да се допринесе за опазване на околната среда, подобряване качеството на живот и постигане на балансирано устойчиво развитие.

Гости на церемонията бяха народният представител Евгени Стоев, проф. д-р Пенчо Пенчев-Областен управител на област Велико Търново, Спиридон Александров – Началник отдел „Мониторинг и докладване” към Оперативна програма „Околна среда” в Министерството на околната среда и водите, Инж. Елена Григорова-Директор на Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите, Даниел Костадинов-Председател на Общински съвет Горна Оряховица, инж. Добромир Добрев - Кмет на Община Горна Оряховица, заместник кметовете Николай Георгиев, Деница Коева и Йорданка Кушева, общинските съветници Владимир Събев и Койка Петкова, както и екипът на проекта, ръководен от инж. Емил Томов, Мария Петкова и Цветана Тодорова, управителят на фирмата изпълнител „Каро трейдинг” ООД Красимир Караиванов, директори на дирекции и служители от общинска администрация.

Гостите бяха приветствани от инж. Добромир Добрев, който подчерта важността на проекта и в аванс се извини на жителите на Първомайци за неудобството, което ще създадат строителните работи през следващите месеци. Проектът извървя дългия си път. Хората от селото трябва да бъдат търпеливи, но затова пък след приключване на строителните работи, ще се гордеят с изграденото, подчерта Спиридон Александров – Началник отдел „Мониторинг и докладване” към Оперативна програма „Околна среда”.

С реализирането на проекта ще бъде изградена 42 678 м канализационна мрежа и ще се осигури достъп до водопроводната мрежа на всички жители на Първомайци; ще се доизгради 6 360 м водопровод. Отпадъчните води на селото ще бъдат включени към РПСОВ Горна Оряховица- Долна Оряховица – Лясковец, ще се изградят две помпени станции. Изпълнението на проекта ще подобри жизнената среда на 2870 жители от Първомайци и техните гости. Ще се подобри чистотата на водите на р. Янтра. Общата стойност на проекта е 12 709 412 лв. Съфинансирането от Кохезионен фонд е в размер на 7 388 744 лв.; национално съфинансиране е 1 847 186 лв. Финансовият принос на Община Горна Оряховица е 3 473 482 лв.

Изпълнител на обекта е „Каро Трейдинг” ООД гр. София. Инвестиционният контрол ще се упражнява от бенефициента-Община Горна Оряховица. Надзорът ще се осъществява от „Интерконсулт” ЕООД гр. Монтана.

Десетки жители на Първомайци присъстваха днес на церемонията, с която бе даден старта на същинската дейност по проекта. Със свои изпълнения се включиха и мажоретният състав при СОУ „Вичо Грънчаров” и женският народен  хор към НЧ „Иван Вазов-1922” в селото.


Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица