1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

60 години навърши председателят на НЧ „Братя Грънчарови-2002”

PA10019160 години навършва днес председателят на НЧ „Братя Грънчарови-2002” Иван Иванов. В празничния ден, рожденикът бе приет в Общината от ресорния зам. кмет Йорданка Кушева. От името на инж. Добромир Добрев, заместник градоначалникът връчи на Иван Иванов плакет на Общината, поздравителен адрес и керамично пано със символите на Горна Оряховица.

Хореографът Иван Иванов е роден в Павликени, но повече от половината му жизнен и творчески път е свързан с развитието на фолклорни състави от Горна Оряховица.

През 1980 г. идва в града по покана на НЧ „Напредък” и поема един от най-старите фолклорни състави у нас-„Сидер войвода”. От 1986 до 1992 г. е ръководител на ансамбъл „Искра” във Велико Търново, а след това отново поема „Сидер войвода” и го ръководи до 2001 г. През 1997 г. създава Детска фолклорна студия „Раховче”, на която е художествен ръководител, а хореограф е Румяна Русева. През 2002 г. Иван Иванов е сред основните инициатори и учредители на най-младото читалище в Общината-НЧ „Братя Грънчарови” и става негов председател. Под ръководството му, в новото читалище продължават да творят певците е танцьорите от „Раховче”, създава се и Фолклорна компания „Сидер войвода”. НЧ „Братя Грънчарови-2002” се помещава в сградата на бившия Летен театър. През 2003 г. се провежда и първият в областта Фестивал на детското творчество, а две години по-късно стартира и Международният фолклорен фестивал „Раховче”. От 50 деца в началото, днес в читалището творят над 150 деца. Освен с фолклор, младите таланти са ангажирани и с модерен балет и авангардни танци. От няколко години Иван Иванов работи и с клуб „Фолклорна броеница”, обединяващ любители на народните танци. По негова инициатива вече са проведени и три фолклорни фестивала на любителските клубове за народни хора.

PA100190PA100194

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица