1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Спомени за миналото, настоящето и бъдещето на Горна Оряховица показва фотоизложба в Младежкия дом

pozdravРазходка в стара Горна Оряховица направиха присъстващите на документалната фотоизложба, която бе открита в Младежкия дом. Експозицията е под надслов „Спомени за минало, за настояще, за бъдеще” и е посветена на 144 години Община Горна Оряховица. Автор на изложбата е Димитър Андонов.

В навечерието на Деня на българската община, горнооряховчани с носталгия си спомниха за стария ресторант „Москва”, за киното, за старите червени автобуси и за калдъръмените търговски улички.

В изложбата са показани фотоси на Горна Оряховица от края на 19-ти и началото на 20-ти век, на които се вижда откриването на паметника на Георги Измирлиев, преустройството на сградите в централната градска част след унищожителното земетресение 1913 г. Показано е също първото разширяване на центъра на града през 1925 г.

Основен акцент в изложбата е централната градска част. От фотосите може да се види как се е развивал града, кои от сградите изчезват през годините и кои са останали и до днес. Една до друга са снимки на едно и също място, но с няколко десетилетия разлика. Показана е също и старата гара с пиацата отпред, но вместо днешните жълти таксита, там са спрени файтони.

Атрактивен момент в изложбата е „гъбка” за обявления и афиши, монтирана под стар уличен стълб за осветление.

В експозицията, освен кадри на Димитър Андонов, са показани и снимки на други горнооряховски фотографи. По-известни от тях са Марин Бакърджиев, Красимир Маринов, Владимир Давидов. Голяма част от фотосите, които са изложени са предоставени от лични архиви на приятели на Димитър Андонов.

Организатори на изложбата „Спомени за минало, за настояще, за бъдеще” са Община Горна Оряховица и Младежкия дом.

 




 

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица