1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

В Поликраище почетоха най-дългогодишния директор на местното училище

Untitled-Scanned-0380 години от рождението на Никола Попниколов-най-дългогодишният директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Поликраище бяха отбелязани днес в селото. Спомени за него разказаха съпругата му Трифонка Попниколова и синът му, проф. Георги Георгиев, чиято бе и инициативата за отбелязване на годишнината. За своеобразното възпоменание в местното училище се събраха роднини, приятели и колеги на един от най-видните дейци на образованието в окръг Велико Търново.

Никола Попниколов е роден на 16 октомври 1932 г. в Поликраище. Завършва средно образование в София, а през 1954 г. се дипломира в Учителския институт в Плевен със специалности „Български език и литература” и „Музика”. Същата година е назначен за директор в основното училище в с. Петрово, Старозагорско. Две години по-късно поема директорския пост в основното училище в с. Гарван, Силистренско.

На 1 септември 1959 г. Никола Попниколов става директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Поликраище и ръководи учебното заведение до 1987 г. Предприема мащабна строителна програма, за да създаде съвременни условия за обучение и променя изцяло облика на училището. Дървените стълбища в сградата са подменени с бетонни, прокарва се радиоуредба, поставят се основите на работилница и физкултурен салон над нея. Между 1966 г. и 1968 г. е подменена електрическата инсталация, сменени са прозорците и вратите в сградата, следва подмяна на настилките в стаите, оборудване на кабинетите, прокарване на питейна вода и пр. През 1972 г. в двора на прогимназията е построен спортен комплекс. За проявеното усърдие в изграждането му директорът е награден от Окръжния съвет на Българския съюз за физкултура и спорт. През 1984 г. пък в училището е направено парно.

Никола Попниколов успява да издигне равнището на образованието в селото до едно от най-добрите в страната и създава образцова организация на учебния процес. През учебната 1959-1960 г. в Поликраище е въведено и осмокласното обучение. За тези, които нямат завършен седми клас пък е организирано вечерно обучение. Така стотици жители на селото получават основно образование и нови професии и подобряват жизненото равнище на семействата си. По инициатива на директора в учебното заведение е сформирана и фанфарна музика. През 1970 г. началните училища и прогимназията в Поликраище, Янтра, Крушето, Първомайци 1 и 2, Правда и гара Горна Оряховица са обединени и Никола Попниколов става техен средищен директор.

Около 20 г. той е председател на Селския комитет на ОФ и общински съветник в Поликраище и Горна Оряховица. Носител е на Златен медал от Националния съвет на ОФ, на Грамота за дългогодишна активна дейност, на Паспорт на победата. През 1974 г. е удостоен с почетните Сребърна и Златна значки на НС на ОФ.

Сред най-изтъкнатите ученици на Никола Попниколов са проф. двн Манол Млеченков, доц. д-р Милкана Байчева, доц. Д-р Мария Мирчева, доц. д-р Живко Карапенчев, доц. Д-р Марина Николова, гл. ас. Янка Тянкова, д-р Валентин Точков, д-р Стефка Тодоранова и др.

PA160191PA160194PA160196Untitled-Scanned-01Untitled-Scanned-02Untitled-Scanned-04Untitled-Scanned-05Untitled-Scanned-06Untitled-Scanned-07Untitled-Scanned-08Untitled-Scanned-09

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица