1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Горнооряховчанки учредиха инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”

PA18020116 горнооряховчанки учредиха днес Инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”. Идеята е да бъде поставен паметен знак на почетната гражданка на Горна Оряховица в парка „Никола Петров”. Предложението за паметния знак бе единодушно подкрепено и на сесия на Общинския съвет на 27 септември.

През 2012 г. се навършват 170 години от рождението на жената, спасила Горна Оряховица от опустошение. Тя умира през 1923 г. и е погребана в старите гробища на града, функционирали като такива до 1971 г., днес парк „Никола Петров”. Именно там ще бъде поставен паметния знак. Гробът на смелата горнооряховчанка е маркиран от основателите на музейното дело в града Йордан Димитров и Димка Атанасова.

В Инициативния комитет, който бе учреден днес влизат Маестро Донка Копринкова, диригент и главен художествен ръководител на хор „Славянско единство” и почетен гражданин на Горна Оряховица; Елза Гарабетян, директор на Исторически музей; управителят на Билкова аптека Катя Иванова; заместник-кметовете Йорданка Кушева и Деница Коева; секретарят на Общината инж. Клавдия Григорова-Ганчева; Милена Николова, директор дирекция „Хуманитарни дейности и международни връзки” в Общината; началникът на Пощенска станция Горна Оряховица Дарина Узунова; журналистът от в-к „Седмицата” Елена Велкова; Нина Райчева, изявен общественик и член на УС на сдружение „Надежда-2002”; Павлинка Николова, дългогодишен учител и общественик; директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Боряна Григорова; адвокат Людмила Илиева; управителят на офис „Първа инвестиционна банка” АД Горна Оряховица Милена Христова; управителят на „ФЕМИ” ООД Милена Тончева и Ренета Петрова, гл. експерт „Връзки с обществеността” на Общината. Инициативният комитет ще бъде съпредседателстван от Йорданка Кушева и Елза Гарабетян.

В началото на следващата седмица ще бъде разкрита банкова сметка, която ще се оповести на обществеността. Така ще бъде даден старта на широкообществена дарителска акция за набиране на средства за изграждане на паметния знак. Банковата сметка ще бъде публикувана и на интернет страницата на Община Горна Оряховица.

Елена Язаджиева Грънчарова е известна като Спасителката на Горна Оряховица и Горнооряховската Баба Тонка. Уникален пример за смелост и родолюбие представлява историческият факт, че е ръководител на два женски бунта-през героичната 1876 г. и през бурната 1918 г. Своя ярка следа във възрожденската история на града неустрашимата горнооряховчанка оставя с основаването на женското дружество „Просвета”, в което членуват сестра й Вангели Язаджиева, братовчедка й Зойка Обрешкова, с които Елена Грънчарова ушива три знамена за въстаниците от първи революционен окръг на Априлското въстание. След залавянето на местните дейци оглавява похода на горнооряховските жени до търновския паша, с което спасява града от опустошение.

В нейна памет през годините е изграден паметник в парк „Христо Ботев”, обединено детско заведение прие за патрон нейното име. През 2000 година Община Горна Оряховица я обявява за почетен гражданин.

Горна Оряховица

МБАЛ Свети Иван Рилски

  • Банер

Комисия за защита

  • Банер

Община приятел на детето

  • Банер

Регистрация

Качество на атмосферния въздух

  • Банер

Времето в Горна Оряховица